D. 31 december, handler om nytår kys, men ved nytårsdag, tænker de fleste mennesker på, hvad der kommer efter kysset. Dette kan være en god metafor for vores dating vaner generelt. Den person, vi ser og føler en øjeblikkelig tiltrækning til, en øjeblikkelig gnist eller endda en nytårs kys. er ikke altid den samme person, som vi ville være glade for at dele vores liv med langsigtet. Med dette i mente, er det sikkert at antage, at forsøget på at finde varig kærlighed viser sig som en udfordring, fordi de kvaliteter, vi søger hos en partner ikke altid er dem, der fører til varig intimitet.

Grunden, til at vi bliver forelsket kan være et mysterium, men de grunde til, at vi oplever kærlighed er langt mindre undvigende. Derfor vil jeg dette nytår foreslå, et par overvejelser til, hvad vi ønsker i et romantisk forhold. Der kan være noget sådant som den perfekte partner, men en ideel partner kan også findes i en person, der har udviklet sig på bestemte måder, det går ikke kun ud på overfladen. Mens vi hver især opsøger et bestemt sæt af kvaliteter, der er entydigt meningsfuldt for os alene, er der visse psykologiske egenskaber både du og din partner kan tilstræbe for at gøre flammen endnu stærkere, mere lidenskabelig og mere tilfredsstillende, men også langt mindre risiko for at dø ud, når klokken slår midnat.

Mange af disse kvaliteter vil ikke være indlysende for os, når vi først møder nogen, men da vi kommer til at kende de mennesker, vi dater, er disse uvurderlige træk at kigge efter hos dem og at stræbe efter i os selv. En parterapeut kan hjælpe. Disse ideelle egenskaber omfatter:

1. Løbetid
Denne erklæring er ikke meningen at gentage den stadigt rådgivne mantra, at modenhed er vigtigt. Bliv “moden” er ikke blot et spørgsmål om ikke at handle som et barn længere. Det handler ikke om en kæreste, der husker at tage papirkurven ud eller en kæreste, der aldrig kommer for sent. Disse kvaliteter er rare, men at modnes kræver, en aktiv indsats for at anerkende og løse negative påvirkninger fra vores fortid. En ideel partner er derfor villig til at reflektere over hans eller hendes historie og er interesseret i at forstå, hvordan gamle begivenheder dukker op og hvordan den påvirker adfærden.

Når folk modnes følelsesmæssigt, er de mindre tilbøjelige til at genindføre eller projicere tidligere erfaringer i deres nuværende forhold. De udvikler en stærk følelse af uafhængighed og selvstændighed, efter at have differentieret destruktive påvirkninger fra tidligt i livet. Da de udvikler sig  selv, er de mindre tilbøjelige til at lede efter nogen som skal kompensere for mangler og svagheder, eller at færdiggøre deres ufuldstændighed. I stedet er de på udkig efter nogen at dele livet med som ligemænd og værdsætte uafhængigt af sig selv. Under brudte bånd til gamle identiteter og mønstre, vil denne person være meget mere tilgængelig for en romantisk partner og den nye familie, de skaber sammen. Naturligvis kan man følelsesmæssigt modnes og det hjælper med denne proces og forbedre dramatisk vores chancer for at opnå et solid og givende forhold.

2. Åbenhed
Den ideelle partner er åben, beskyttende og villig til at være sårbar. Intet menneske er perfekt, så at finde en person, der er tilgængelig og modtagelig over for feedback kan være et stort aktiv for et varigt forhold. Når nogen er frit tænkende og fordomsfrie, giver det dem mulighed for oprigtigt at udtrykke følelser, tanker, drømme og ønsker, som giver dig mulighed for virkelig at kende dem. Deres åbenhed er også en indikation af deres interesse i personlig udvikling og bidrager ofte til udviklingen af forholdet. Ligesom perfekte mennesker, behøver perfekte fagforeninger der ikke eksisterer, så er det at finde en person, som du kan tale om det, som du føler mangler i dit forhold og hvem er åben for udvikling, det er mere end halvdelen af kampen. Omvendt er skal vi også være villig til at acceptere feedback fra vores partnere og at lede efter denne kerne af sandhed i det, de siger giver os mulighed for at udvikle os på en lignende måde.

3. Ærlighed & Integritet
Den ideelle partner har indset betydningen af ærlighed i en tæt relation. Ærlighed bygger på tillid mellem mennesker. Uærlighed forvirrer den anden person, øger deres sårbarhed og knuser deres realitetsforståelse i forholdet. Intet har en mere ødelæggende virkning på et nært forhold mellem to mennesker end uærlighed og bedrag. Selv i smertefulde situationer såsom utroskab, er det åbenlyse involveret bedrag ofte lige så, hvis ikke mere, sårende end den utro handling selv. Den ideelle partner bestræber sig på at leve et liv i integritet, således at der ikke er nogen uoverensstemmelser mellem ord og handlinger. Dette gælder for alle niveauer af kommunikation, både verbale og nonverbale. At være åben og ærlig i vores mest intime forhold betyder virkelig at hvile i os selv og vores hensigter. Mens dette kan være vanskeligt, er det et forsøg værd at stræbe efter.

4. Respekt & Independence
Ideelle partnere værdsætter hinandens interesser adskilt fra deres egen. De føler respekt og støtter hinandens overordnede mål i livet. De er følsomme over for den andens ønsker, begær og følelser, og placere dem på lige fod med deres egne. Den ideelle partner behandler hinanden med respekt og følsomhed. De forsøger ikke at kontrollere hinanden med truende eller manipulerende adfærd. De er respekterer deres partners forskellige personlige grænser, mens de på samme tid resterende en tæt fysisk og følelsesmæssigt forbindelse. Værdsættelse og respekt overfor vores partneres person og ikke forsøger at ændre dem, giver os mulighed for virkelig kender dem som et særskilt individ.

5. Empati
Den ideelle partner opfatter deres partner på både en intellektuel, et følelsesmæssig og et intuitiv niveau. Denne person er i stand til både at forstå og føle med hans eller hendes partner. Når to mennesker i et parforhold forstår hinanden, bliver de opmærksomme på de fællestræk, der eksisterer mellem dem og anerkender og værdsætter også forskellene. Når begge parter er empatiske, og er i stand til at kommunikere med følelser og med respekt for den andens ønsker, holdninger og værdier, vil hver partner føle sig forstået og valideret. At udvikle vores evne til at være empatisk hjælper os til at forstå og afstemme til vores partner.

6. Affection
Den ideelle partner er kærlig og lydhør på mange niveauer: fysisk, følelsesmæssigt og verbalt. Han eller hun er personligt, anerkende og demonstrative følelser af varme og ømhed udad til. Denne person finder nærhed i at være seksuel og føler sig uhæmmet i at give og modtage kærlighed og glæde. A være åben for både at give og modtage kærlighed tilføjer en gribende følelse til vores liv.

7. Sans for humor
Den ideelle partner har en sans for humor. En sans for humor kan være en redningskrans i et forhold. Evnen til at le ad sig selv og på livets udfordringer tillader en person at opretholde en ordentlig perspektiv, når drejer sig om følsomme spørgsmål, der opstår i forholdet. Par, der er legende og drillende, afdramatisere ofte potentielt voldsomme situationer med deres humor. En god sans for humor er absolut lettende i spændte øjeblikke af et forhold. At være i stand til at le ad os selv gør livet meget lettere. Plus, det er en af livets største glæder at kunne grine med en person tæt på os.

Reklamer