Taler mænd og kvinder samme sprog? Og kan de nogensinde virkelig kommunikere? Disse spørgsmål er ikke nye, men siden begyndelsen af 1990’erne har der været en ny bølge af interesse i dem. Utallige selvhjælps og populære psykologi bøger er blevet skrevet om mænd og kvinder og de forskelle og misforståelser som kan opstå imellem dem. En af de mest succesfulde eksponenter for denne formel er John Gray, forfatter til Mænd er fra Mars, Kvinder er fra Venus som har toppet bestsellerlisterne på begge sider af Atlanten. Råd om, hvordan der kan bygges broer i kommunikationen mellem kønnene er vokset til en blomstrende multimedie industri. Grays officielle hjemmeside, fremmer for eksempel ikke blot hans forskellige Mars og Venus bøger, men også seminarer, retreats, en telefon hotline og en dating service.
I Mænd er fra Mars, Kvinder er fra Venus kommunikerer kønnene forskelligt (og kvinder gør det bedre) på grund af den måde, deres hjerner er skruede sammen. Den kvindelige hjerne excellerer i verbale opgaver mens den mandlige hjerne er bedre tilpasset til visuelle-rumlige og matematiske opgaver. Kvinder kan lide at snakke; mænd foretrækker fra handling til ord. Imponer hende.

Det mest grundlæggende i, hvad jeg kalder “myten om Mars og Venus” er simpelthen forslaget om, at mænd og kvinder grundlæggende forskellige i den måde, de bruger sproget til at kommunikere med. Alle versioner af myten deler denne grundlæggende forudsætning; og de fleste versioner opsætter nogle eller alle af de følgende krav:

1 Sprog og kommunikation betyder mere for kvinder end for mænd; kvinder taler mere end mænd.

2 Kvinder er mere verbalt dygtige end mænd.

3 Mænds mål ved at bruge sproget handler om at få tingene gjort, mens kvinder har tendens til at skabe forbindelse til andre mennesker. Mænd taler mere om ting og fakta, mens kvinder taler mere om personer, relationer og følelser.

4 Mænds måde at bruge sprog på er konkurrencedygtigt, hvilket afspejler deres generelle interesse i at erhverve og opretholde status. Kvinders brug af sprog er samarbejdsvillig, hvilket afspejler deres præference for lighed og harmoni.

5 Disse forskelle føre til rutinemæssigt “fejlkommunikation” mellem kønnene og hvert køn misfortolker den andens intentioner. Dette skaber problemer i sammenhænge, hvor mænd og kvinder regelmæssigt interagerer og særligt i heteroseksuelle forhold.

 

Reklamer